نوعی از لامپهای حالت جامد است که از تکنولوژی دیود نورافشان استفاده میکند و به عنوان منبع روشنایی به کار میرود. این لامپها که در ابتدا بیشتر به عنوان یک چراغ قرمز رنگ در درون دستگاههای الکترونیکی کاربرد داشتند، با توجه به مصرف برق کم نسبت به سایر لامپها، عمر بسیار بالا و فناوری جدید ساخت به رنگهای دیگر توانستهاند جای خود را در صنعت روشنایی در دنیا باز کنند.
LED مخفف کلمات Light emitting diode است. معنی دیود ساطع کننده نور را میدهد. دیودهای ساطع کننده نور در واقع جزء خانواده دیودها هستند که دیودها نیز زیر گروه نیمه هادیها به شمار میآیند. خاصیتی که LEDها را از سایر نیمههادیها متمایز میکند این است که با گذر جریان از آنها مقداری انرژی به صورت نور ازآنها ساطع میشود. کارشناسان معتقدند که گازهای گلخانهای که مهمترین عامل تولید آنها، لامپهای معمولی یا همان لامپهای رشتهای است باعث بروز این معضل شدهاست.
به همین دلیل بسیاری از کشورها، برنامه چند سالهای را برای جایگزینی مدلهای دیگر لامپ به جای لامپهای رشتهای تدوین کردهاند تا شاید بتوانند در دراز مدت استفاده از لامپهای رشتهٔ و به تبع آن حرارت زمین را کاهش داده و کره زمین و ساکنانش را نجات دهند. به همین دلیل استفاده از لامپهای کم مصرف، فلورسنت و… مرسوم شد و برخی کشورها مردم را ملزم به استفاده از این لامپها کردهاند. البته ذکر این نکته لازم است که استفاده از لامپهای LED در تولید تلویزیون محدودیتهایی دارد که یکی ازآنها محدودیت استفاده از این تکنولوژی در سایزهای پایین است. اما به هر حال شرکتهای تولیدی با درک خطر گرمای زمین، تلاشهای بسیاری برای دفع این خطر کرده که یکی از این تلاشها، کاهش استفاده از لامپهای رشتهای است.
کاربردهای LED :
ها که از دهههای گذشته در الکترونیک مورد استفاده قرار میگرفتند، عموما برای نمایش خاموش یا روشن بودن نمایشگرها در لوازم مولتی مدیا و نشاندهنده لوازم الکتریکی و ماشین آلات مورد استفاده قرار گرفتند. اما در حال حاضر LEDها به نحوی ساخته میشوند که نور را در جهت خاصی متمرکز میکنند و به صورت چیپهای کوچکی هستند که معمولا داخل یک شیشه گنبدی شکل قرار میگیرند و دارای سایز چوب کبریت هستند و بهسختی میشکنند. بزرگترین مشکل لامپهای LED رنگ آنها بود. اما اکنون به آسانی با تغییر در ساختار فیزیکی و مواد تشکیلدهنده LED، نور در رنگها و شدتهای مختلف و با طول موج مشخص با رنگ کاملا خالص تولید میشود. به عبارتی LEDها فاقد پرتوهای مادون قرمز و فرابنفشی هستند که سایر صنایع روشنایی ایجاد میکنند و LEDها به سلامت چشم و محیط آسیب نمیرسانند. LEDهای سفید قابلیت تولید همه رنگ را داشته و علاوه بر آن از انرژی بسیار کمی در مقایسه با سایر لامپها و LEDهای قدیمی، برای تولید روشنایی استفاده میکنند. به همین دلیل روز به روز استفاده از آنها بیشتر شدهاست. با توجه به مزایای استفاده از لامپهای LED پپشبینی میشود تا کمتر از ۵ سال آینده شاهد تحولات عمدهای در عرصه محصولات روشنایی و حتی تصویری باشیم. لامپهای LED همچنین شماره ا را روی ساعتهای دیجیتالی نشان میدهند، اطلاعات را از کنترل تلویزیون میفرستند و نور آنها نشان میدهد که چه زمانی تلویزیون روشن است.
امپهای الایدی ابتدا به عنوان لامپهای نشانگر و با نور کم، در وسایل الکتریکی به کار میرفتند، بعدها استفاده از آنها به بخش روشنایی گسترش یافت و با نور سفید آن با روشنایی مطلوب و مصرف کم تولید شدند.[نیازمند منبع] قدم بعدی تولید تلویزیونها و مانیتورهای نور الایدی در پشت بود که همان تکنولوژی السیدی میباشد که تنها نور پشت آن به جای فلورسنت با الایدی تولید میشود. احتمالا در آینده دستگاههای الایدی جایگزینی برای تلویزیونهای السیدی خواهند بود
لازم به ذکر است روشنایی مناسب برای LED در انواع نشانگر کمتر از ۱۰۰cd/m۲ و در تلویزیونها در حدود ۳۰۰cd/m۲ شناخته شدهاست.
لامپ LED فیلیپس جایگزین لامپ های خانگی
به گزارش سرویس علمی فناوری جام نیوز (7 فروردین /26 مارس)، احتمالا در خانه شما هم لامپ های کم مصرف (CFL) جایگزین لامپ های قدیمی رشته ای شده اند. اما زمانش رسیده که به نسل بعدی لامپ ها فکر کنیم: لامپ های ال ای دی.
این لامپ ها چند سالی است که وارد بازار مصرف شده اند. در ابتدای ورود بسیار گران قیمت بودند. در لامپ ال ای دی مصرف انرژی تقریبا یک پنجم لامپ های CFL است و شما کیفیت نور بسیار بهتری در اختیار دارید. به خصوص اینکه اگر لامپ های فلوئورسنت سبب سردرد شما می شوند.
در حال حاضر مدل های مختلفی از این لامپ ها وارد بازار شده اند. هر چند اکثر آنها در حال حاضر نور کمی تولید می کنند و نمی توانند جایگزین لامپ های مورد مصرف فعلی ما بشوند اما نسل بعدی روشنایی، تا چند سال دیگر در خانه هایمان فراگیر خواهد شد.