ترموکوپلها حسگرهای حرارتی سادهای هستندکه از دو فلز غیر همجنس که به هم متصل شدهاند به وجود آمدهاند ، در سال 1821 فیزیکدان آلمانیبه نام سیبک کشف کرد که اگر دو اتصال در دماهای مختلفی قرار گیرند، ولتاژ ترموالکتریک تولید میشود و شار جریانی در مدار بسته دو فلز غیرهمجنس جاری میگردد.همان طور که در شکل زیر نشان داده شده،یکی از اتصالات اتصال گرم و اتصال دیگر اتصال سرد یا مرجع نام دارد.
انواع ترموکوپل
در حدود 12 نوع ترموکوپل استاندارد وجود دارد که معمولاً مورد استفاده قرار میگیرد.به هر نوع ترموکوپل یک حرف تایید شده بینالمللی نسبت داده میشود که نشان میدهد ترموکوپل از چه موادی ساخته شده است. جدول زیر معروفترین انواع ترموکوپلها، ماده سازنده آنها و محدودههای دمایی قابل استفاده را نشان میدهد.
نوعk
ترموکوپل نوع k با استفاده از فلزهای Ni-Cr (به نام کرومل) وNi-Al (به نام آلومل) ساخته میشود. اینترموکوپل ارزان قیمت است ویکی از ارزانترین ترموکوپل های چند منظوره میباشد.
محدوده عملکرد دمایی آن بین -180°C تا +1350°C+و حساسیت آن تقریباً 42µv/°c است و معمولاً در دماهای بالا مورد استفاده قرار میگیرد.
نوع J
این ترموکوپل از فلزات آهن و Cu-Ni ساخته میشود. محدوده دمایی این ترموکوپل بین -180°C تا +750°C است،به دلیل احتمال اکسید شدن آهن ، این ترموکوپل در صنایع قالب ریزی پلاستیک استفاده میشود.
حساسیت ترموکوپل نوع J به اندازهی54µv/°c است ، ترموکوپل نوع J معمولاً برای طرحهای جدید توصیه می شود.
نوع N
ترموکوپل نوع N از فلزات Ni-Cr-Si(نیکروسیل) و Ni-Si-Mg(نیسیل) ساخته میشود. محدوده دمایی آن بین
-270°Cتا+1300°C است، حساسیت این نوع ترموکوپل 30µv/°c است و معمولاً در دماهای بالا مورد استفاده قرار
میگیرد.
نوع T
ترموکوپل نوع T از مس و Cu-Ni ساخته میشود. محدوده عملکرد دمایی این ترموکوپل ، بین250°C تا+400°C است.این ترموکوپل نسبتاً ارزان بوده برای کاربردهایی با دمای پایین مناسب است.
حساسیت این ترموکوپل 46µv/°c است ، این نوع ترموکوپل در برابر رطوبت مقاوم است.
نوع E
ترموکوپل نوع E با استفاده از فلزات Ni-Cr (کرومل) و Cu-Ni (کنستانتان) ساخته میشود محدوده عملکرد دمایی آن بین –40°C تا +900°C است.
این ترموکوپل در 68µv/°c بیشترین حساسیت را دارد و میتوان از آن در کاربردهای خلأ و مواردی که حسگر در آن حفاظت نشده است استفاده کرد.
نوع R
ترموکوپل نوع R با استفاده از Pt-Rh (پلاتین- رادیوم) و Pt (پلاتین) ساخته میشود ،حساسیت این نوع ترموکوپل، پایین و در حدود 8µv/°c است.
محدوده دمایی این ترموکوپل بین -50°C تا +1700°C میباشد ترموکوپل نوع R برای اندازهگیری دماهای بسیار بالا به کار میرود به دلیل آنکه این نوع حسگربه آسانی آلوده میشود بنابراین نیاز به حفاظت دارد.
نوع B
ترموکوپل نوع B با استفاده از فلزات Pt-Rh (پلاتین – رادیوم) با ترکیبات مختلف ساخته میشود و حساسیت آن بسیار کم و در حدود 1µv/°c میباشد و محدوده دمایی آن بین -100°C تا +1750°C است، این ترموکوپل در اندازهگیری دماهای بالا بخصوص در صنایع شیشه به کار میرود.
- ترمو کوپلها معمولاً توسط کد رنگ شناخته میشوند. متأسفانه کد رنگ استاندارد برای شناسایی ترموکوپل ها وجود ندارد و کشورهای مختلف کدهای مختلفی را میپذیرند. مثلاً استاندارد آمریکایی سر مثبت ترمو کوپل نوع K را بارنگ زرد و سر منفی را با رنگ قرمز مشخص میکند.
نصب اتصالات ترموکوپل
سه روش متداول برای نصب اتصالات ترموکوپل وجود دارد.
- اتصال عایق شده :
در این حالت اتصال از غلاف جدا میشود در نتیجه این اتصال برای محیطهای خورنده و کاربردهایی با فشار بالا مناسب است، در ضمن زمان پاسخ دهی در مقایسه با روشهای دیگر نصب بسیار طولانی است.
- اتصال زمین شده:
این اتصالات نیز برای محیطهای خورنده و کاربردهایی با فشار بالا مناسب میباشد ، زمان پاسخدهی نسبت به اتصال عایق شده سریعتر میباشد ولی از طرفی ترموکوپل در معرض ایجاد حلقههای زمین و اغتشاشات الکتریکی قرار دارد.
- اتصال قابل دسترسی:
این اتصال پاسخ سریعتری ایجاد می کند ، این اتصال قابل دسترسی است و به سهولت آسیب می بیند برای اندازه گیری در محیط های خورنده مناسب نیست این نوع اتصال اغلب برای اندازه گیری دمای هوا و گازها به کار میرود.
عایق بندی ترموکوپل
اگرچه در مواردی این امکان وجود دارد که ترموکوپل ها بدون هر گونه عایقی به کار روند ولی در اکثر کاربردهای صنعتی باید آنها را در برابر محیط یا واسطهای که از ترمو کوپل برای اندازهگیری دمای آن استفاده میشودحفاظت کرد.
مواد عایق استاندارد
هیچ نوع استانداردی برای مواد عایق کننده ترموکوپلها وجود ندارد ولی معمولاً از عایقهای زیر استفاده می شود:
PVC : از این عایق میتوان در محدوده دماهای پایین معمولاً از 30°C- تا C°100+ استفاده کرد.
تفلون : این عایق مقاومت بیشتری در برابر گرما ایجاد میکند و میتوان از آن در محدوده دمایی -250°C تاC°+250 استفاده کرد.
فایبرگلاس: از این عایق میتوان در محدوده دماهای بینC°-50 تاC°+50 استفاده کرد.
ترموکوپلهای عایق شده با مواد معدنی :
این روش معمولترین روش حفاظت و عایق بندی ترموکوپل هاست.سیمهای ترموکوپل در پودر عایق کاملاً غلیظ و فشرده فرو برده میشوند. این پودر (معمولاً اکسید منیزیم) سیمهای ترموکوپل را عایق بندی و حفاظت میکند.ترموکوپلهای عایق شده با مواد معدنی استقامت مکانیکی بسیار خوب،پایداری طولانی،عایقبندی مناسب، پاسخ سریع و اندازه کوچک دارند.محدوده عملکرد دمایی آنها بسیار وسیع و از -200°C تا +1250°C است.
کابلهای اتصال ترموکوپلی:
در پارهای موارد نیاز است که از حسگر ترموکوپل در بیرون استفاده کنیم و طول کابل استاندارد تهیه شده توسط تولید کننده ممکن است کوتاه باشد برای این منظور کابلهای اتصال با استفاده از هادیهای ترموکوپل طراحی شدهاند تا در نقاط اتصال مشکلی رخ ندهد. این کابلها از ترموکوپل ارزانتر هستند و جهت سهولت اتصال به صورت انعطاف پذیر طراحی شدهاند کابلهای اتصال با وارد کردن حرف X بعد از نوع ترموکوپل شناخته میشوند به عنوان مثال کابل اتصال برای ترموکوپل نوع K با KX مشخص میشود.
وقتی کابلهای اتصال خیلی بلند مورد استفاده قرار میگیرند مقاومت کابل ممکن است اهمیت پیدا کند معمولاً تولید کنندگان جداولی تهیه میکنندکه مقاومت سر اتصال را برای ترموکوپل با نوع و طول معلوم محاسبه میکند.
پاسخ زمانی ترموکوپل
زمان پاسخ ترموکوپل،زمانیاست که طی آن ترموکوپل در اثر ایجاد یک تغییر پلهای در دما به 63% مقدار خود در حالت پایدار میرسد.زمان پاسخ به پارامترهای مختلفی از جمله قطر ترموکوپل ، دمای ناحیه اتصال و ساختار اتصال بستگی دارد. زمان پاسخ برای یک اتصال قابل دسترسی از همه انواع دیگر کمتر است. همچنین زمان پاسخ برای یک اتصال زمین شده نسبت به زمان پاسخ اتصال عایق بندی شده کمتر است . با کاهش قطر ترمو کوپل، زمان پاسخ کمتر میشود ، همچنین در اتصالاتی با دماهای پایینتر پاسخ زمانی سریع تر است.
به عنوان مثال پاسخ زمانی یک اتصال عایقبندی شده با قطر 3 میلیمتر در دمای 100°C در حدود 1 ثانیه است.پاسخ زمانی یک اتصال زمین شده با همین قطر و همین دما ، 0.4 ثانیه است. اگر قطر ترموکوپل را تا مقدار 1میلیمتر کاهش دهیم،پاسخ زمانی اتصال عایق 0.16 ثانیه و پاسخ زمانی اتصال زمین شده،0.07 ثانیه خواهد شد.
روشهای ساخت ترموکوپل
سادهترین ترموکوپل از یک جفت سیم با با یک سر اتصال جوش خورده بدون عنصر کنترلکننده و اتصالات خاص ساخته میشود.این نوع ترموکوپلها باید با دقت و در آزمایشگاهها مورد استفاده قرار گیرند.
ترموکوپلهای صنعتی به اشکال زیر موجود میباشند:
پروبها
این ترموکوپلها مجموعه هایی همه منظوره می باشند ، که میتوانند تا دمای 1100°C عمل کنند و دارای دسته و کابل اتصال بلند و یک پریز بسیار کوچک برای ترموکوپل در انتها میباشند. پروبهای قابل حمل دارای سرهایی با اشکال مختلف برای اندازهگیری دمای سطح مواد نیمه جامد(مثل کااغذ،پلاستیک،وغیره )،؛انواع فرو رونده (برای فرو بردن به داخل موادی مثل(غذاهای یخ زده)، انواع مربوط به اندازه گیری دمای مایع و انواعی که دارای سر اتصال با زاویه قائم هستند می باشند.
ترموکوپل پیچی
این ترموکوپلها دارای سرهای پیچی هستند که آنها را برای پیچ کردن به ابزارهایی مثل موتورها،ماشینهای الکتریکی و غیره که میخواهیم دمای آنها را اندازه بگیریم مناسب میکند.
ترموکوپلهای حلقوی
این مجموعه ترموکوپلها برای اندازهگیری دمای لولهها و اشیاء مدور مورد استفاده قرار میگیرند و اتصال ترموپلها درون حلقه قرار میگیرد.
ترموکوپلهای واشری
این دسته از ترموکوپل ها دارای واشر هستند و برای اندازه گیری دمای انشعابها،لوله ها و هر ابزار صنعتی دیگر که واشر می تواند به آن وصل شود به کار می روند.
ترموکوپلهای فرو رونده
نوع فرورونده ترموکوپل ها برای وارد کردن به داخل یک مایع(مثلاً یک مخزن)جهت اندازه گیری دما کاربرد دارد حسگر داخل یک جدار فلزی ضد زنگ قرار داده شده است.
ترموکوپل با سر ترمینالی
انواع مختلف ترموکوپل با سر ترمینالی موجود می باشد که اندازه و شکل آنها با یکدیگر متفاوت است ، سرهای ترمینالی به طور گسترده در کاربردهای کنترل فرایند مورد استفاده قرار می گیرند.
ارتباط ولتاژ و دما در ترموکوپل
روشهای مختلفی برای تشریح ارتباط ولتاژ و دمای ترموکوپل وجود دارد که در این بخش به طور کامل به آنها پرداخته میشود.
- استفاده از جدولهای مرجع برای ترموکوپل
جدولهای مرجع ترموکوپل برای هر نوع ترموکوپل، فهرست دما و ولتاژ تولید شده توسط ترموکوپل را در هنگام قرار داشتن اتصال مرجع در صفر درجه سانتی گراد ارائه می کنند. دما با دقت یک درجه سانتی گراد ارائه می گردد و ولتاژ ترموکوپل بر حسب میکرو ولت داده می شود.جدول فوق قسمتی از جدول نوع k است که دماهای بین صفر تا +50 درجه سانتیگراد را پوشش می دهد.
اتصال ترموکوپلها
طول کابل متعادل کننده در مقایسه با کوچکتر و کمتر بودن مقاومت داخلی کابل از اهمیت کمتری برخوردار است در صورت طویل بودن طول کابل متعادل کننده و کوچک بودن سطح مقطع آن، مقاومت کابل نسبتاً بزرگ میشود.
برای اجتناب از خطاها مقاومت مدار ورودی دستگاه بایستی لااقل 100 برابر مقاومت ترموکوپل وصل شده به سیستم باشد.
لازم و ضروری است که جنس کابل جبران کننده از همان جنس ترموکوپل استفاده شود و یا ازهمان مشخصههای ترموکوپل باشد در غیر این صورت مثل این است که در نقطه اتصال یک ترموکوپل اضافی تشکیل شده است.
کابل متعادل کننده را باید به اتصال سرد ترموکوپل وصل نمود و در موقع اتصال به ترموکوپل رعایت اتصال پلاریته صحیح الزامی است.
اثرات اتصال کوتاه و پارگی ترموکوپل
چنانچه دمای محل اندازه گیری شده مساوی دمای نقطه اتصال سرد باشد ترموکوپل هیچگونه پتانسیل الکترکی را تولید نمی کند.
اگر یک ترموکوپل یا کابل متعادل کننده دچار اتصال کوتاه شوند باعث می شود که در محل اتصال کوتاه شدن یک نقطه اندازه گیری جدید ایجاد شود و چنانچه محل اتصال کوتاه در نوک ترمینال انجام شود دمای اندازه گیری نمایانگر دمای واقعی نقطه محل مورد نظر را ندارد و فقط مربوط به دمای نوک ترمینال میباشد و چنانچه مدار اندازه گیری دچار پارگی و قطعی شود .دستگاه مقدار دما در محل اتصال سرد را نمایش میدهد.
خطاهای اندازه گیری ناشی از نصب
یک سنسور دما فقط میتواند دمای سنسور حساس خود را نمایش دهد و لزوماً این دما مساوی همان دمای نقطه مورد نظر نمی باشد نظر به اینکه ترمومتر به طور کامل در محل مورد نظر اندازه گیری دما قرار نمی گیرد فقط نمایانگر دمای اطراف آن را دارد به همین دلیل باعث خطای هدایت گرمائی می شود که مقدار این خطا به تعدادی از عوامل زیر بستگی دارد :
- دمای محیط مورد نظر
- مشخصههای حرارتی محیط مورد نظر
- سرعت(فلو) سیال و مقدار طولی که ترمومتر در سیال قرار دارد.
- یک عامل مهم در کاهش موثر خطا انتخاب مناسب قرار گرفتن در نقطه مورد نظر است به طوری که مقدار عمق قرار دادن ترمومتر در سیال مخصوصاً از اهمیت ویژهای برخوردار است.(عمق قرار گرفتن ترموکوپل در مایع بایستی لااقل 15 برابر قطر ترموکوپل باشد)
خطاهای ممکنه ناشی از اتصال و اثرات آن به شرح زیر میباشد :
- عدم نمایش مقدار دما در اتاق کنترل نشانگر باز بودن ترموکوپل یا کابل متعادل کننده آن میباشد.
- ترمومتر مقدار صحیح دما را با علامت منفی نمایش می دهد که این مورد نشانگر معکوس شدن پلاریته در ترمینال ترمومتر میباشد.
- ترمومتر مقدار بسیار بزرگ یا مقدار فوق العاده کوچکی را نشان می دهد :
نشانه عدم تناسب مناسب ترمومتر با سنسور ترموکوپل مورد نظر میباشد(انتخاب تناسب مناسب از بخش تنظیمات داخلی ترمومتر)
به دلیل نادرست بودن کابل متعادل کننده یا اتصالات جابجائی آن است.
- ترمومتر یک مقدار ثابت را فوق العاده زیاد یا فوق العاده کم نشان می دهد ، دلیل آن مقدار نادرست اتصال سرد است.
- مقدار نمایشی ترمومتر صحیح ولی علیرغم دمای ثابت اندازهگیری شده به آهستگی تغییر می کند ، دلیل آن ثابت نبودن دمای اتصال سرد میباشد .
- دما با شرایط قطع یک شاخه از مدار نشان داده می شود:
دلیل آن تداخل امواج الکترومغناطیس بر روی کابل ورودی می باشد.
ایجاد ولتاژ پارازیت به دلیل نداشتن عایق و یا وجود عیب در روی عایق الکتریکی میباشد.( به طور مثال در کوره ها )
- در موقعی که هردو شاخه ترموکوپل قطع شده باشد ولی قرائت بسیار زیادی نشان داده می شود:
دلیل آن تداخل امواج الکترومغناطیس بر روی کابل ورودی می باشد.
ولتاژهای گالوانیک پارازیت(به طور مثال : به دلیل عدم عایق مناسب کابل متعادل کننده)
ادامه مطلب (فایل pdf را دانلود کنید)…tc sensors
تهیه و تنظیم: مهندس مرتضی کریمی