یکی از اصلی ترین ، ابتدایی ترین و مهم ترین امکانات در سیستم هوشمند ساختمان ، روشنایی هوشمند می باشد.
به طور کلی 2 راه جهت کنترل روشنایی در ساختمان هوشمند وجود دارد :
روشنایی اتوماتیک :
در این سیستم، روشن و خاموش شدن لامپها بصورت کاملا خودکار و هوشمند انجام می شود.
سیستم روشنایی هوشمند با این سبک بیشتر برای مکانهایی که تنها دارای رفت و آمد می باشند مانند راه پله ها و راهروها استفاده می شود ، چرا که در این مکانها اتلاف انرژی برق و افزایش هزینه آن وجود دارد.
در مکانهای فوق احتمال فراموشی جهت خاموش کردن چراغها وجود خواهد داشت و یا در سیستم روشنایی بر اساس تایمر مشکلات محدودیت زمان و مکان وجود دارد و اگر شما بخواهید وارد طبقه اول شوید کلیه لامپها تا طبقه آخر روشن می مانند و یا اگر زمان حضور شما بیشتر شود لامپها را مجددا باید روشن نمایید اما با استفاده از سیستم روشنایی هوشمند در مکانهای ذکر شده در بالا ، تنها در هنگام حضور شخص در نقطه ای خاص ، فقط چراغ های مربوط به همان مکان روشن شده و در هنگام خروج خاموش می شوند که این امر موجب کاهش مصرف برق و به طبع کاهش هزینه برق مصرفی خواهد شد.
کنترل روشنایی بصورت جدا و متمرکز :
کاربرد این سیستم در ساختمان هوشمند صرفا جهت کنترل روشنایی جهت مکانهایی می باشد که شخص در آنجا حضور فیزیکی مداوم دارد؛ مانند : سالن،نشیمن،اطاق،آشپزخانه ها و … .
کنترل چراغها در این مکانها یا بصورت دستی از روی کلید لمسی هوشمند (کلید فرمان) همان منطقه و یا از روی تاچ پنل ، تبلت و گوشی موبایل از هر نقطه دیگری امکانپذیر می باشد .
ساختمان هایی که بصورت سنتی ساخته می شوند دارای روشنایی های متعددی چون لوستر، هالوژن(LED)، دیوارکوب، مهتابی و نور مخفی می باشند که تعداد بالای این خطوط باعث می شود تا کلیدهای متعددی روی دیوارها نصب شده که این امر نه تنها از زیبایی ساختمان می کاهد ، بلکه ساکنین جهت روشن و خاموش کردن چراغ ها دچار سر در گمی خواهند شد و برای روشن نمودن یک مسیر خاص باید کلیدها را پشت سر هم امتحان کنند تا مسیر مورد نظر روشن شود و همچنین در هنگام خروج از ساختمان باید به تک تک اطاق ها سر زده تا لامپهای آن منطقه را خاموش نمایند.
اما با هوشمند سازی روشنایی ساختمان و استفاده از کلیدهای لمسی هوشمند می توان بدون دردسر، چراغ های مورد نظر را بدون اشتباه روشن و خاموش نمود و یا از هر نقطه ای داخل یا حتی خارج از ساختمان به آنها دسترسی داشت .
همچنین کلیدهای هوشمند با رنگ بندی های مختلف در دسترس می باشند که شما می توانید با انتخاب رنگی مطابق با دکوراسیون ساختمان و رنگ دیوارها زیبایی خاصی رابه محیط ببخشید.
مزایای اجرای روشنایی هوشمند در ساختمان:
1-کاهش سردر گمی اشخاص جهت روشن وخاموش کردن لامپ ها
2-افزایش زیبایی و لوکس بودن محیط
3-سادگی کار برای تمام ساکنین با هرسن وسالی که باشند
4-قابل دسترس از هر نقطه بدون محدودیت
5-دارای قابلیت کنترل بصورت زمانبندی در مجتمع های خاص مانند:ساختمان های اداری هوشمند یا سالن های مجتمع های تجاری هوشمند
6-دارای قابلیت سناریو پذیری برای کنترل تمام لامپ های ساختمان با فشردن تنها یک کلید در سیستم روشنایی هوشمند