علت خروج همزمان 5 نیروگاه تولید برق و قطع آب و برق خوزستان:
همونطور که می دونید خطوط انتقال برق ولتاژ خیلی بالایی دارن و می دونید که بدنه ی دکل های برق هم فلزی هست (دکل هایی که فلزی نیست هم مقاومتشون بی نهایت نیست و بلاخره برق رو عبور میدن!!) پس اگه این خطوط از بدنه ی دکل ایزوله نشده باشن دکل ها برق دار می شن که اون وقت فاجعه به بار میاد!!!
اولا هر کی دست به دکل میزد برق می گرفتش و دوما کلی انرژی از این طریق هدر می رفت و چیزی به ته خط نمی رسید.
حالا برای اینکه این دکل ها رو از خطوط برق ایزوله کنیم باید سیم ها رو توسط یه عایق به دکل ها وصل کنیم که دکل ها برق دار نشن. البته این عایق هر عایقی نمی تونه باشه چون اولا سطح ولتاژ خیلی بالاست (بعضی خطوط 400 کیلو ولت) و دوما وقتی برف یا بارون میاد یا غبار روی این عایق ها می شینه نباید خاصیت عایقی رو از دست بدن و سوما باید وزن سیم ها رو توی شرایط مختلف آب و هوایی تحمل کنن !
به خاطر همین از عایقی به نام مقره استفاده می کنن که از جنس مختلفی مثل سرامیک، پلیمر، شیشه و … ساخته میشن.
این مقره ها باید در برابر باد و بارون و برف و تغییرات جوی مقاوم باشن همچنین باید مقاومت بالایی در برابر تغییرات ناگهانی حرارت و شُک های الکتریکی مثل رعد و برق و صاعقه داشته باشن. اما برخی اوقات بدلیل دلایل مختلف شرایطی بوجود می آید که مقره نمیتواند وظیفه عایقی خود را به خوبی انجام دهد و بین هادی فشار قوی و زمین آرک زده میشود و خطا در پست و شبکه ایجاد میشود. یکی از این دلایل آلودگی مقره هاست.
وقتی مقره ها را به صورت الکتریکی مدل میکنند دارای یک توزیع خازنی هستند و ولتاژ روی آن با یک توزیع یکنواخت پخش شده است ولی وقتی آلودگی های محیطی روی این مقره ها می نشیند این توزیع یکنواخت ولتاژ روی مقره ها را برهم میزند که معمولا آلودگی را نیز با مقاومت موازی مدل میکنند که در تصاویر نشان داده شده است. البته تا زمانیکه این آلودگی ها خشک هستند مشکلی ایجاد نمیشود اما به محض اینکه در معرض رطوبت قرار بگیرند در اثر الکترولیز نمک موجود در آلودگی ایجاد هدایت الکتریکی میکند زیرا یک مقاومت موازی با امپدانس بسیار کمتر نسبت به خود مقره ایجاد میشه و ولتاژ مسیر با امپدانس کم را انتخاب خواهد کرد و به این ترتیب خطا رخ خواهد داد.
.متأسفانه اهواز این روزها هوای بسیار آلوده و پر از گرد و خاکی داره که عمدتا این آلودگی ها نیز حاوی نمکی است که از شوره زارها بلند میشود، وقتی رطوبت بالا میره و بارندگی کم می شه، این ریزگردها که روی تاسیسات نشسته شروع به هدایت میکنند بر روی مقره و در نتیجه موجب اتصالی در شبکه های برق میشه ..
چند روز پیش با پدیده نادری در استان خوزستان به ویژه در شهر اهواز مواجه شدیم که این ریزگردها روی سیستم های برق نشسته بود و با توجه به اینکه رطوبت شهر اهواز نیز به 97 درصد رسید، این ریزگردها تبدیل هادی برق شدند و به علت خطاهای پیاپی در پست ها، یک بلک اوت محلی در خوزستان ایجاد شد.
در استان خوزستان، پدیده مخرب ریزگردها هزینه های زیادی روی سیستم های اصلی برق میذاره که امیدواریم اقدامات لازم به سرعت انجام بشه. میشه تعداد زیادی از تاسیسات برق مسقف بشن تا از ریزگردها در امان باشن اما تاسیسات برق که دارای ولتاژ بالایی هستن محصور کردن آنها استاندردهای خاصی رو می طلبه و راه حل دیگر شست و شو دوره ای و منظم مقره های پست و نیروگاه ها میباشد. بهرحال امیدواریم مشکل سرزمین پر غرور و سرافراز یعنی خوزستان ایران هر چه زودتر حل بشه.